‘Heb uw naaste lief als uzelf’, vierde zondag van de Paastijd – André Meiresonne

Datum 29 april 2018
Tijd 10:30 - 11:30 uur
Locatie Rotterdam

Op de vierde zondag na Pasen gaat voor André Meiresonne. ‘Geven we elkaar de liefde die we zelf zo graag ontvangen?’ is de vraag die hij aan de orde stelt in deze dienst. Want naastenliefde klinkt mooi, maar: ‘Hoe dan!?’ Liefhebben zonder voorwaarden, hoe doe je dat?

‘Heb uw naaste lief als uzelf’ is de opdracht van Jezus aan zijn leerlingen, boodschap van de kerk, levensmotto van gelovigen. Toch een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Want naastenliefde opbrengen voor iemand die je aardig vindt is goed te doen. Maar iemand die je niet aardig vindt? Of gewoon een naarling?

Door een ander te veroordelen kunnen we onszelf beter voelen. Het is een eenvoudig principe: maak de ander slecht, dan ben je zelf beter. ‘Ik vind dat zó jammer!’ zou Juf Ank zeggen. En waarom moeten we zo dan toch zo lachen om De Luizenmoeder? We herkennen de domheid en de gemeenheid – maar van wie?

Moeten we alles dan maar laten gaan? Goed praten wat fout is? Is dit die beruchte mantel der liefde, waarmee alle narigheid wordt toegedekt? Vergoelijken wat fout gaat? Waardoor bijvoorbeeld misbruik in de kerk ongestoord kon doorgaan en onbestraft kon blijven? Mogen we dan niets meer vinden?

De vraag is: durven we de uiterste consequentie van die liefde aan? Liefde zonder sentiment en emotie? De liefde zoals Jezus Christus die voorleefde? Liefde zonder voorwaarden, zonder tegenprestatie? Liefde zonder iets terug te willen? Geven we elkaar de liefde… die we zelf zo graag zouden krijgen?

Mr André Meiresonne is masterstudent Spiritual Care aan de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Vrije Universiteit, waar hij dit jaar hoopt af te studeren. Momenteel is hij als communicatie-adviseur verbonden aan de Remonstrantse gemeente Rotterdam.

 

Agenda