Twee op de kansel met Albert Ringer

foto Rijksmuseum Twee op de kansel met Albert Ringer
Datum 19 januari
Tijd 10:30 - 12:00 uur
Locatie Rotterdam

Op zondag 19 januari zal rabbijn Albert Ringer komen preken. Hij is rabbijn bij de Liberale Joodse Gemeente in Rotterdam. Albert zal spreken over de eenzaamheid van Jozef. Jozef is een van de twaalf zonen van Jakob. Hij was altijd anders dan de anderen en dat was voor zijn broers moeilijk te behappen. Zij hebben hem als slaaf naar Egypte verkocht. Hij deed het daar zo goed, dat hij onderkoning onder de farao werd.

Nu is er hongersnood in Israël en komen zijn broers om eten naar Egypte. Hij herkent ze, maar zij herkennen hem niet. Het wordt een emotioneel weerzien.

 

Jozef liep bij hen vandaan, omdat hij zijn tranen niet kon bedwingen.

Genesis 42: 24.

De dienst wordt verder geleid door Tjaard Barnard

en met medewerking van Elena van Slogteren, sopraan.

Albert Ringer is geboren in 1952 in Den Haag.
Hij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd in Groningen, Amsterdam en Jeruzalem en heeft zich gespecialiseerd op vroege synagoge architectuur. Na zijn studie heeft hij gewerkt als software engineer en als geestelijk verzorger bij Parnassia.
In 2008 heeft rabbijn Ringer zijn semicha (rabbinale bevoegdheid) verkregen aan het Levisson Instituut te Amsterdam. Hiermee behoort hij tot de allereerste groep afgestudeerden van deze geheel nieuwe opleiding voor rabbijnen. Naast de verantwoordelijkheid voor het rabbinale werk in Rotterdam, is rabbijn Ringer tevens krijgsmachtrabbijn en sinds 2012 ook rabbijn van de LJG-Twente.

 

(Afbeelding: Rijksmuseum, De broers van Jozef knielen voor hem in Egypte, Giovanni Volpato, 1700-1799.

Agenda