Open Monumentendag 2018

Open Monumentendag 2018
Datum 9 september 2018
Tijd 13:00 - 17:00 uur
Locatie Rotterdam

Op de tweede dag van Open Monumentendag 2018 is de Arminiuskerk in de middag open. Van 13.00-17.00 uur bent u van harte welkom.

2018/2019 Herdenkingsjaar Remonstranten 400 jaar

In september begint voor de Remonstranten een herdenkingsjaar. Het kerkgenootschap werd 400 jaar geleden opgericht als de Remonstrantse Broederschap.

De Remonstranten zijn ontstaan uit een theologische strijd over de leer van de voorbeschikking. Die speelde zich af tussen de Leidse godsgeleerden Jacobus Arminius en Franciscus Gomarus. En praktisch woedde er een burgeroorlog, met als hoofdrolspelers Prins Maurits en de later geëxecuteerde Johan van Oldenbarnevelt.

En opeens was daar in 1619 een klein kerkgenootschap waarin vrijheid en verdraagzaamheid in het geloof centraal stonden. Een belijdenis moest je niet voorgeschreven worden. Het kan alleen maar een aanwijzing of een inspiratiebron zijn. Een belijdenis als een staf om mee te gaan, niet een stok om mee te slaan!

Huidig gebouw

In 1897 bouwden de Remonstranten het monumentale kerkgebouw dat nu bekend staat als de Arminiuskerk. Een monument opgetrokken in Hollandse eclectische stijl met veel elementen uit de Jugendstil. De architect Henri Evers zou later ook het Stadhuis van Rotterdam bouwen.

Bezoek

Deze bijzondere kerk is nu te bezoeken. Er zal gespeeld worden op het bijzondere orgel, dat recentelijk gerestaureerd is. In de kerkenraadskamer met eeuwenoude schilderijen is huisgebakken appeltaart en  koffie en thee verkrijgbaar. In de kerk vindt u informatie over de geloofsgemeenschap en het monument.

Stoel

In de kerk vindt u ook de Stoel van Arminius. Op deze eeuwenoude stoel zou Jacobus Arminius hebben gezeten. Deze stoel wordt regelmatig geexposeerd op divers plaatsen in het land, onlangs nog in Museum Prinsenhof in Delft

De stoel staat nu in Oudewater in het kader van de Arminiuswinter.

 

Kijk voor het verhaal van de stoel en een eerste indruk van kerk even naar het filmpje met Rachel Rosier.

U bent van harte welkom!

Agenda