Filmcafé met dr. Koen Holtzapffel en dr. Amber de Rooij – Groundhog Day

Filmcafé met dr. Koen Holtzapffel en dr. Amber de Rooij – Groundhog Day
Datum 22 januari 2019
Tijd 19:00 - 22:00 uur
Locatie Rotterdam

De universele wijsheid in de film Groundhog Day:

Are you living the same day over and over again?

Dit keer een  bijzonder filmcafé, waarbij  met name ook mensen met verschillende  (waaronder religieuze) achtergronden worden uitgenodigd om gezamenlijk deze geniale film te bekijken en na afloop met elkaar uit te wisselen wat ons allen ten diepste verbindt.

Phil (Bill Murray) beleeft elke dag opnieuw tot hij eindelijk (zielsbewust) wakker wordt. Oppervlakkig gezien is Groundhog Day (1993) een komedie of fantasyfilm, maar als we naar de diepere betekenis kijken krijgen we een heel ander verhaal!

Eerst de oppervlakkiger versie van het verhaal: Phil Connors is een chagrijnige weerman die naar Punxsutawney wordt gestuurd om daar het jaarlijkse (echt bestaande) Groundhog Day te verslaan. Hij raakt daar ingesneeuwd en tot zijn grote verrassing wordt hij de volgende dag wakker en is het weer dezelfde dag. Hij begint hier eerst flink misbruik van te maken, door o.a. zijn collega Rita (Andie MacDowell) te versieren, maar uiteindelijk moet hij toch een oplossing gaan zoeken als hij niet tot in de eeuwigheid dezelfde dag wil beleven.

(Groundhog Day |101 min. (1993|. Cast: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliot. Regie: Harold Ramis.)

Als we dieper kijken is er echter veel meer aan de hand met deze film, die al in de eerste week dat hij in de VS vertoond werd veel stof deed opwaaien. In verschillende steden demonstreerden namelijk chassidische joden voor de ingang van de bioscopen waar de film draaide. Bij nadere beschouwing bleek echter dat de demonstranten niet tégen de film waren, maar juist ervóór! Ze gebruikten de kernzin uit de film ‘Are you living the same day over and over again?’ om het publiek te wijzen op de morele uitdagingen die het verhaal voor ieders dagelijks leven bevat.

Lang nadat de film uitkwam ontving regisseur Harold Ramis stapels brieven en artikelen van vertegenwoordigers uit boeddhistische, christelijke, hindoeistische, kabbalistische, humanistische en zelfs psycho-analytische groeperingen waarin ze hem bedanken voor het maken van Groundhog Day. In elke groepering leeft blijkbaar de overtuiging dat Ramis persoonlijk hun gedachtegoed aanhangt, en dat hij met deze film de essentie van hun leer heeft weergegeven.

Volgens filmliefhebber Willem Jan Otten bevat deze film een van de meest fantastische besefscènes die hij kent. Ook zit deze film, zoals de meeste films boordevol symboliek.

In het filmcafé gaan we hier nader met elkaar op in.

                   

Dr. Koen Holtzapffel (predikant)en Dr. Amber de Rooij (psycholoog) begeleiden deze avond.

Hier beschrijft Amber de Rooij hoe filmfragmenten ons kunnen inspireren in het dagelijks leven. 

Geraadpleegde bronnen zijn onder meer: van Doorn (M.) Leiderschap een reis in beeld (Jaartal onbekend). Uitgeverij: Maulpertuis Editions; en: Otten (W.J.) Droomportaal. Verhalende essays (2015). Uitgeverij: Van Oorschot. Amsterdam.

Agenda