Breda – Paasdienst met ds. Petra Galama

Breda – Paasdienst met ds. Petra Galama
Datum 21 april 2019
Tijd 10:30 uur
Locatie Breda

Paasviering 21 april:

“Toen ik in de voorbereidingen van de stille week en Pasen las over het lege graf kwam er een berichtje binnen dat een van de zwarte gaten in het universum is gefotografeerd. Ik vond het fascinerend. En de taal waarin dat bericht geschreven was deed me denken aan het mysterie dat ons verbijsterd en verwonderd.

Zwarte gaten worden vaak geduid als de sleutel tot het begrijpen van de aard van het universum en onze realiteit. Ze worden door wetenschappers ook “ultieme eindpunten van ruimte en tijd” genoemd.

Wat wordt daarmee bedoeld? Wat is het wetenschappelijke belang van de foto in het ontrafelen van de mysteries rondom het universum?

Het mysterie van het lege graf 2000 jaar geleden is nu het mysterie van het zwarte gat in het heelal. Het prikkelde mijn verbeeldingskracht. De verwondering van het zwarte gat, dat zo ontzagwekkend is dat alle licht erin verdwijnt, door de zwaartekracht erin getrokken. Het licht dat in het duister valt en voor eeuwig gedoofd wordt.

Dat gebeurt ook in de stille week en met Pasen. We blijven achter met een leegte. Jezus is gewond en gedood. Gods licht lijkt gedoofd. En als de steen is weggerold zien we de leegte van het graf. Een zwart gat. Hij is hier niet. Wat is het belang voor de mens, voor ons, van dit mysterie van de gewonde God en van het lege graf?”

Ds. Petra Galama gaat voor in deze dienst.

Agenda